mar 06, 2025

Recept för framgångsrik förbättring av energiprestanda och energiklass

En förbättrad energiprestanda och energiklass är prioriterat ur flera perspektiv. Ny rapportering och reglering gör att intresset hos banker och investerare ökar, med fokus både på att lyfta fram de fastigheter som presterar i topp och på att identifiera riskerna med de sämre objekten. Trots att fastighetsägare, konsulter och leverantörer har en stor vilja att lyfta fastigheter där förutsättningarna är rätt, är det inte alltid enkelt att nå de resultat som önskas av energieffektiviseringsarbetet.

Energideklarationerna (även kallade EPC – energy performance certificate) har på kort tid gått från att vara ett administrativt lagkrav, till att vara av intresse för banker och investerare. Intresset gäller både inför förvärv och i löpande förvaltning och anledningen är tydlig – bättre energiprestanda ger lägre driftskostnader och bättre möjlighet till grön finansiering.

Fem konkreta steg i en energiprestandaförflyttning

Inför ett projekt där prestandan hos en fastighet eller ett bestånd ska lyftas finns det fallgropar att undvika. Arbetet kan ofta delas in i fem steg:

Screening och inventering: Om det inte redan är tydligt var i ett bestånd insatserna ska göras är ett lämpligt första steg att se var i beståndet den största potentialen finns. Potentialen behöver inte bara bedömas ur ett tekniskt perspektiv, utan kan också ta hänsyn till faktorer som taxonomilinjering och riskutsatthet för kommande energikrav i befintligt bestånd. När en fastighet sedan är utvald för närmre inventering behöver byggnadens tekniska förutsättningar i kombination med brukande ligga till grund för föreslagna åtgärder. Inventeringen behöver ta hänsyn både till de verkliga förutsättningarna och teorin för att undvika lösningar som inte uppfyller sitt syfte eller inte går att genomföra.

Ta fram rätt åtgärdsplan: Med utgångpunkt från screening och inventering skapas en åtgärdsplan för att lyfta fastigheten till rätt nivå, som tar hänsyn till verksamhet och fastighetstyp. En åtgärdsplan kan med fördel delas upp i energipaket i lämplig ordning, för att ta hänsyn till planerat och genomfört underhåll.

Genomför åtgärderna: Utifrån åtgärdsplanen implementeras åtgärderna. Här möjliggörs en stegvis förflyttning och planering av kapitel. Dessutom ger åtgärdsplanen möjlighet att göra en smart upphandling där fastighetsägaren exempelvis kan dra nytta av att handla upp flera liknande åtgärder samtligt och därmed hålla nere kostnaderna.

Uppföljning och dokumentation: Mät och verifiera energibesparingarna och jämför med förväntat resultat. När byggnadens åtgärder varit i drift i minst 12 månader finns ett fullgott underlag för att uppdatera energideklarationen.

Kontinuerlig driftoptimering: Fortsätt att övervaka energiprestandan och genomför ytterligare åtgärder vid behov för att säkerställa att byggnaden fortsätter uppfylla de uppsatta målen.

Viktiga aspekter att ta med sig i arbetet

För att genomföra en lyckad energiförflyttning rekommenderas att tre nyckelfaktorer uppfylls.

Se upp för otillräcklig mätning: En bedömning av besparingspotential blir bättre med korrekt information om utgångsläget. Även vid automtisk insamling kan problem uppstå. Ju snabbare felet upptäcks desto bättre blir dataunderlaget.

Förankra förändring hos tekniker och hyresgäster: Att realisera energimålen innebär att alla pusselbitar behöver vara på plats. Säkerställ därför att alla som arbetar med frågan, oavsett roll, förstår sitt bidrag till energiförflyttningen.

Framtida regler: I arbetet med att möta framtida energikrav och krav för grön finansiering är det också viktigt att ta med sig att de gränsvärden, definitioner och mätetal som tillämpas i energideklarationerna idag kommer att ändras i takt med att nya EU-direktiv implementeras. Det är möjligt att välja bra energiåtgärder som även tar hänsyn till aviserade regelförändringar, men om energiåtgärder väljs med endast nuvarande regelverk i åtanke är det lätt att gå fel.

Ett kontinuerligt arbete

Att förflytta fastigheter mot en framtidssäker energiprestanda är en strategisk investering. Genom att noggrant planera, följa upp och undvika vanliga fallgropar kan fastighetsägare möta de ökade kraven på ett effektivt sätt. Att se energieffektivisering som en kontinuerlig process snarare än ett enskilt projekt är nyckeln till framgång – och ett viktigt steg mot en mer resurseffektiv och klimatsmart fastighetsportfölj.