Boverket har nu lanserat de uppdaterade byggreglerna, som innebär en betydande förändring för byggsektorn. De nya reglerna, som först skulle införas i början av 2025, träder istället i kraft den 1 juli 2025 efter kritik från branschen. De ersätter tidigare detaljerade råd med en mer flexibel struktur, vilket ger större handlingsutrymme, men också ökat ansvar för att utveckla egna lösningar. Reglerna syftar till att skapa en mer enhetlig och anpassningsbar grund för byggandet, men medför samtidigt risker för osäkerhet och förlorad vägledning.
Under det senaste decenniet har tekniska standarder inom byggsektorn utvecklats snabbt, samtidigt som dess klimatpåverkan har fått ökad uppmärksamhet. För att möta dagens klimatmål och hålla jämna steg med de tekniska framstegen, har Boverket nu lanserat sina uppdaterade byggregler. Det är första gången sedan 2015 som dessa regler får en större förändring.
Den planerade lanseringen av de nya byggreglerna skulle ursprungligen ha skett i början av 2025, men den stora uppdateringen har skjutits fram till den 1 juli 2025 på grund av kritik från branschen. Fram till dess har endast en mindre förändring i författningen rörande aktsamhet börjat gälla. En av de mest betydande förändringarna är att de tidigare ”allmänna råden” tas bort och ersätts av en mer flexibel och förenklad regelstruktur. Med de nya byggreglerna samlas de olika kraven i egna författningar, vilket gör regelverket mer enhetligt. Den nya strukturen ger större frihet att tolka kraven och anpassa sina lösningar. Samtidigt innebär detta att konkreta exempel på godkända lösningar tas bort, vilket ökar byggbranschens ansvar att utveckla egna lösningar och bedömningar. För att underlätta övergången kommer byggaktörerna att kunna välja mellan de gamla och nya byggreglerna fram till och med 30 juni 2026. Under övergångsperioden där både gamla och nya regler gäller parallellt, är det viktigt att ha en tydlig plan för att hantera potentiella problem, såsom längre handläggningstider och osäkerhet bland byggaktörer.
Samtidigt som de nya byggreglerna öppnar upp för innovation för att möta klimatmål och nyttja teknikens framsteg, läggs en stor tilltro på byggaktörerna egna lösningar. Den ökade friheten innebär också en risk, där vissa aktörer kan känna sig osäkra på vad som är acceptabelt. Kritiken har inte låtit vänta på sig sedan Boverket publicerade regelverket. En återkommande kritik är oro över att de nya reglerna äventyrar kvaliteten på det som byggs och att dåliga produkter och lösningar ska öka på marknaden. Exempelvis har reglerna för Hygien, hälsa och miljö minskat genom att ta bort kravet på rumshöjd i bostäder och kravet på dagsljus luckras upp. Delar av branschen anser att detta kommer att leda till byggande av sämre lokaler och bostäder än vad som tillåts idag.
I praktiken innebär de nya reglerna att byggbranschen måste utveckla en starkare intern kompetens för att kunna bedöma och tolka lagkrav på egen hand. Utmaningen ligger i att säkerställa att byggprojekten uppfyller kraven utan den tydliga vägledning som tidigare funnits. Branschen måste därför bli bättre på att dokumentera och motivera sina val för att säkerställa att kraven ändå uppfylls, vilket ställer krav på ökad flexibilitet och bättre samordning mellan aktörer.
Sammanfattningsvis innebär de nya byggreglerna både möjligheter och utmaningar. Med större flexibilitet och ansvar för branschen kan det uppstå kreativa och anpassade lösningar. Men den borttagna vägledningen riskerar också att skapa osäkerhet och bristande lösningar. Det blir avgörande för byggbranschen att anpassa sig och säkerställa att de uppfyller de krav som ställs på ett effektivt sätt.