Nu invigs gång- och cykelbron Varvsbron i Helsingborg. En magnifik skulptur som får symboliserar att hårt slit och samarbete ger resultat. Efter över 4 000 nedlagda projektledningstimmar är Hifabs projektledare Niklas Laakmann mycket nöjd. Och en aning trött.
– När jag står här på bron och tittar ut över den vackra s-formen kan jag verkligen hålla med min entreprenör: det här är ju ingen bro – det är en skulptur! Det finns inte en rät vinkel någonstans. Bron består av 3 000 bitar varav 85% av bitarna är individuella. Det ger en fingervisning om vilket pussel det har varit att få den här bron på plats.
Varvsbron är en gång- och cykelbro som förbinder Helsingborgs centralstation med det nya bostads- och kontorsområde som kallas Oceanpiren. Med nya bron på plats tar det bara några minuter för de boende i området att ta sig in till tåg, bussar och färjor. Niklas Laakmann har varit med sedan projektet drog igång i början av 2017 och försöker summera de senaste fyra intensiva åren.
– Vi har byggt en bro med en väldigt avancerad konstruktionen. Några olika utmaningar har dels varit att den utdragna bron rör sig väldigt mycket, dels att det råder stora höjdskillnader mellan de båda sidorna. Projektörerna har fått arbeta en hel del med att räkna på alla krafter och hur det kommer att påverka. Vår stålleverantör har kommenterat att det här måste vara den mest välbearbetade bron i hela världen.
För Helsingborgs stad blir bron och det nya bostadsområdet ett lyft för omgivningen. Från ett industriområde till levande stadsmiljö.
– Som inhyrd projektledare är jag stadens förlängda arm. Mycket av det jobbet jag gör handlar egentligen om att exempelvis knuffa på entreprenörerna för att försöka få alla att ligga i framkant. Jag har bra framåtblick och det har uppskattats i det här projektet.
Niklas har fått höra att hans positiva synsätt har tagit projektet framåt, han försöker inte att grotta ner sig i det som går ont utan tänker alltid på morgondagen. Och kanske är det just det som kännetecknar en riktigt duktig projektledare – någon som med trygg hand ser till att projektet fortskrider och går i mål.
– Det gäller att ta sig an uppgiften även fast man inte kan allt. I det här projektet har vi fått jobba hårt för varenda grej, inget har kommit gratis. Det har varit nedslående en del gånger men när allt börjar komma ihop sig och man får se resultatet då är det svårt att komma ihåg vad det var som var så jobbigt. Den samlade kraften som vi har haft tillsammans i det här projektet har varit något utöver det vanliga.
Niklas tar några lätta steg upp på bron. Han ska sätta sig på en av bänkarna i mitten och vila en stund. Och säkert känner han både stolthet och glädje över att skulpturen äntligen är på plats och invigd!