Otydlighet i ansvarsfrågan har lett till att arbetet med att mäta radon på arbetsplatser släpar efter.
— Man har inte alls kommit lika långt som i bostäder, där man arbetar mer aktivt med att mäta radon, säger Emma Forsberg, projektledare inom miljö och hållbarhet på Hifab.
Cirka fjorton procent av lungcancerfallen i Sverige orsakas av radon, enligt en uppskattning från Strålsäkerhetsmyndigheten. Frekvensen av radonmätningar kan variera väldigt mycket mellan olika fastighetsägare trots att det är ett lagkrav att säkerställa en radongashalt under 200Bq/m2. En del fastighetsägare arbetar systematiskt med mätning, samtidigt som andra fastighetsägare inte mäter förrän de får ett föreläggande, vilket i praktiken kan ta lång tid.
Framför allt släpar mätningen av radon på arbetsplatser efter. I fjol skrev flera svenska medier om laboratoriet Radonovas undersökning som visade att en av tre arbetsplatser, av de totalt 6000 arbetsplatser som laboratoriet mätt, hade för höga halter av radon.
— Bakgrunden är att många har upplevt en oklarhet kring om det är fastighetsägaren eller arbetsgivaren som har ansvaret för radonfrågan på arbetsplatser, och det är fortfarande många som undrar var gränserna dras, säger Emma Forsberg, och fortsätter:
— Arbetsgivaren kan inte komma undan sitt arbetsgivaransvar. Samtidigt är det rent krasst så att företag ofta inte är villiga att betala för att installera åtgärder mot radon i en fastighet som de hyr.
Oavsett hur frågan sköts i praktiken så är arbetsgivare skyldiga att känna till radonhalten på arbetsplatsen och att, om det behövs, göra de åtgärder som krävs för att sänka halterna.
Enligt arbetsmiljöverket är kraven på att vidta åtgärder för att sänka radonhalten i första hand riktade till arbetsgivaren, men de anser att det är lämpligt att planera åtgärderna tillsammans med fastighetsägaren, eftersom det är de som har befogenhet att göra ingrepp i lokalen, för att exempelvis förbättra ventilationen.
— Det enda sättet att upptäcka radon på är att mäta. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation är att göra mätningar var tionde år, samt efter större renoveringar då det kan påverka radonhalten. Det krävs att både fastighetsägare och arbetsgivare tar sitt ansvar i radonfrågan för att säkerställa en god inomhusmiljö, avslutar Emma Forsberg.