Avvecklingen av de äldre telekommunikationsnäten är i full gång. Samtidigt finns det fortfarande mängder av fastighetsteknik kvar i drift som använder gamla mobilnät. Detta medför risker i förvaltningen gällande exempelvis larm- och säkerhetssystem, äldre fjärrövervakning, hisstelefoner, porttelefoner och andra typer av accessystem. När bytet ändå behöver genomföras för att undvika driftstopp och säkerhetsrisker finns nu möjlighet till att även få synergier i fastigheternas digitaliseringsresa.
Avvecklingen av gamla mobilnät som 2G-, 3G- och kopparnäten pågår och fasas ut inom en snar framtid. 3G-nätet kommer att avvecklas helt senast den 31 december 2025. 2G-nätet stängs för alla operatörer vid årsskiftet 25/26 förutom Telia som stänger ner 2027.
När de äldre mobilnäten fasas ut är det viktigt att identifiera vilka system som påverkas i fastigheterna, och om det finns möjligheter att hitta synergier mellan bytet av teknik och övrig utveckling av fastigheterna. Här sammanfattas rekommendationer i tre steg för att dra nytta av omställningen.
Inventering: Identifiera vad som påverkas och vilken konsekvens det kan få. Påverkan kan bedömas utifrån ett tekniskt perspektiv och med hänsyn till faktorer som verksamhetskritiska system och framtida krav på uppkoppling. Särskild hänsyn bör tas till funktioner som trygghetslarm, passersystem och styr- och övervakningssystem som är beroende av 2G- eller 3G-näten.
Ta fram rätt åtgärdsplan: Med utgångpunkt från inventering och riskbedömning skapas en åtgärdsplan med syfte att reducera inverkan på förvaltningen. Riskbedömningen underlättar prioriteringsordningen och möjliggör för fastighetsägaren att inte behöva ta hela omställningskostnaden samtidigt. Glöm inte bort att synergier mellan åtgärder och utveckling bör tas i beaktning för att undvika suboptimering.
Genomför åtgärderna: Utifrån åtgärdsplanen implementeras åtgärderna. Här möjliggörs en stegvis förflyttning och planering av investeringar. Dessutom ger åtgärdsplanen möjlighet att göra en smart upphandling där fastighetsägaren exempelvis kan dra nytta av att handla upp flera liknande åtgärder samtligt och därmed hålla nere kostnaderna.
För att genomföra en lyckad teknikomställning rekommenderas att följande tre punkter kontrolleras.
Systemberoende teknik: Fastighetsteknik är ibland komplex och det finns risk för att olika system är kopplade antingen rent fysiskt och/eller programmerat. Därför är det viktigt att identifiera vad som hänger ihop och i vilken ordning de ska bytas ut för att undvika onödiga driftstopp.
Uppdatera dokumentationen: Att genomföra teknikskiften innebär även att den tekniska dokumentationen i förvaltningen behöver uppdateras. I samma veva bör gammal dokumentation renas ur för att undvika framtida utmaningar med att konstatera vad som är gällande.
Se över avtal: Viss fastighetsteknik kräver service och underhåll. För att undvika dubbla kostnader för både gamla och nya service- och underhållsavtal rekommenderas en genomlysning av avtalen. Det är även viktigt att ha koll på gränsdragningen mot hyresgäster och vem som ansvarar för att teknikskiftet genomförs för att uppfylla avtal.
När 2G, 3G och kopparnäten fasas ut öppnas möjligheter för fastighetstekniken att moderniseras och framtidssäkras. Genom att ersätta äldre kommunikationslösningar med ny teknik som 4G, 5G och fiber kan fastighetssystem bli mer driftsäkra, energieffektiva och anpassade för framtida digitala tjänster. Övergången ger också möjlighet att integrera smarta IoT-lösningar för bättre styrning, övervakning och optimering av fastigheter.